PŘENOS ZÁZNAMU MINI DV KAZET DO PC

Možná jste se někdy setkali s tím, že jste potřebovali do počítače přenést, nebo zaarchivovat záznam z Mini DV kazet. Zde vám ukážu, že je to proces jednodušší, než se může na první pohled zdát.

Prvně ale budeme potřebovat následující:
1. Mini DV kameru
2. Kazetu Mini DV
3. Port s kabelem FireWire 6 pinů
4. Zachytávací a střihový program (Adobe Premiere Pro, Pinnacle Studio atd...)

Jelikož tyto Mini DV kazety nahrávají sice na pásku, ale už digitální záznam, odpadá zde potřeba záznam digitalizovat, což nám ulehčí spoustu práce.
Jako první na kameře nastavíme režim přehrávání kazety (kazetu již máme v kameře) a poté připojíme pomocí kabelu do počítače.
Nelekejte se, že se při připojení kamery do počítače nic nestane, nebo neotevře. Dále si otevřeme onen zmiňovaný střihový a zachytávací program. V mém případě to je Adobe Premiere Pro. Založíme nový projekt a v menu File/Soubor zvolíme možnost Capture. Taktéž menu lze otevřít klávesovou zkratkou F5.
Nyní, když máme otevřené okno zachytávání videa spustíme přehrávání záznamu kazety a současně spustíme nahrávání videa.

Problém při zachytávání videa nastává, když záznam na kazetě obsahuje nepřesnosti a proluky v časovém kódu. Děje se to pokud je kazeta opakovaně přehrávána jinými nahrávkami, nebo pokud jsou mezi jednotlivými nahrávkami prázdná místa. Což je příklad snad většiny kazet. Mít kontinuální nahrávku od začátku do konce kazety příliš obvyklé není.

Dále, když máme celý záznam zachycen, můžeme ho podle potřeb upravit a exportovat do příslušného formátu. V tomto případě je to AVI - PAL DV, 576 (4:3). Délka exportu závisí na délce záznamu, výkonnosti sestavy a disku. V případě hodinového záznamu, SSD úložiště a Intelu I7 je to 2 minuty práce.


Ukázka finálního videa. (Kvalita odpovídá roku 2004, kdy byla kamera pořízena)